Etik İlkeler Özlük Hakları
"VAKIF ZEYTİNLİĞİ KORUNARAK HALKA AÇILMALIDIR"
BASIN AÇIKLAMALARI
Yayına Giriş Tarihi
2008-03-17
Güncellenme Zamanı
2008-09-15 16:52:00
Yayınlayan Birim
ANTALYA

" VAKIF ZEYTİNLİĞİ KORUNARAK HALKA AÇILMALIDIR "                                         

Antalya İli, Merkez İlçe Duraliler mevkiinde 2.806.000 m2 büyüklüğünde Vakıf Zeytinliği Kent Merkezinin en büyük yeşil alanı niteliğine sahiptir.

Ayrıca, Vakıf zeytinliği Cumhuriyetin ilk yıllarında modernleşme hareketlerinin bir parçası olarak başlatılan tarımsal üretimin geliştirilmesi ve canlandırılmasının kentimizdeki somut bir belgesidir ve Cumhuriyet döneminin bu tarımsal kültürünün, savaştan çıkmış Türk Toplumunun kalkınmada gösterdiği başarının Antalya‘nın gelecek kuşaklarına aktarılması açısından korunması oldukça önem taşımaktadır.

Bu sebeplerden dolayı, Vakıf zeytinliği 1998 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla I. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş ve kurul kararında zeytinliğin sahip olduğu özelliğinin korunması, planlarda bu alana "Tarımsal Niteliği Korunacak Alan" kararı getirilmesi istenilmiştir.

Kurulun kararı doğrultusunda da Vakıf zeytinliğine 1/25.000 ölçekli nazım imar planında "Tarımsal Niteliği Korunacak Özel mahsul Alanı" kararı getirilmiştir.

Bir alanın halkın kullanımına açılması demek, o alanın salt ticari ve rekreasyon kullanımlarla düzenlenmesi demek değildir. Toplumlar için sahip olunan kültürün de yaşatılması, öğrenilmesi, gençlerin görerek eğitilmesi de bir çeşit kullanımdır.

Yeşil alanların, tarım alanlarının ve geçmiş kültürlerin kaybedildiği bir dönemde, bu üç özelliği de taşıyan Vakıf zeytinliğinin sahip olduğu özelliklerini koruyarak yaşatması, halkın ve kenti ziyaret edenlerin bu kültürü yaşaması, öğrenmesi, bilmesi amacıyla mutlaka korunması, kentlinin de bu değerlerine sahip çıkması gerekmektedir.

Yukarıda belirlenen çerçevede Vakıf zeytinliğinin halka açılması için bir proje oluşturulmalıdır ve bu proje de rant düşüncesi kesinlikle olmamalıdır. Projenin oluşturulmasında meslek odaları ve üniversitenin bilgi, deneyim ve görüşlerinden de faydalanılmalıdır.

Bu alan herşeyden önce "1. derece doğal sit alanı" ve "tarımsal niteliği korunacak alan"dır. Sadece bu nedenle bile korunması gerekmektedir. Alanın bu niteliklerine aykırı herhangi bir sit kararı veya plan kararı değişikliğine kesinlikle izin verilmemelidir, teklif dahi edilmemelidir.

Yeni bir yapı yapılmadan mevcut yapıların koruma kurulu ilke kararı ve Nazım Plan kararlarının olanak verdiği fonksiyonlarla yeniden düzenlenmesi,

Bu kapsamda, Yerel kültürümüzü gelecek kuşaklara tanıtmak ve yaşatmak amacıyla alandaki eski zeytinyağı fabrikasının düzenlenerek, geleneksel zeytinyağı üretiminin nasıl yapıldığına ilişkin bir müze oluşturulması, zeytin, zeytinyağı, sabun vb. ürünlerin yerinde sergilenmesi ve satışının gerçekleştirilmesi,

Yine mevcut yapılar kullanılarak özellikle Akdeniz mutfağını ve yerel yemek kültürünün sergilenmesine olanak sağlayacak Yeme-içme mekânlarının oluşturulması, bu kullanımlar dışında panayır tarzı sergilemelerin veya alanın niteliğine ve kalitesine gölge düşürecek, kullanım amacından saptıracak bir başka fonksiyonun kesinlikle yer almaması gerektiği hususlarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğine inanmaktayız.

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Antalya Şubesi Yönetim Kurulu

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>