Etik İlkeler Özlük Hakları
8 KASIM DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 38. KOLOKYUMU ÇAĞRI VE BİLDİRİ DUYURUSU
HABERLER
Yayına Giriş Tarihi
2014-06-13
Güncellenme Zamanı
2014-06-13 12:31:13
Yayınlayan Birim
MERKEZ

Bilindiği üzere değişen dünya ortamı ile birlikte küresel/yerel piyasanın ihtiyaçları da değişmekte, piyasa mekanizması farklı kavramlarla etkinleştirilmektedir. Ülkemizde özellikle 21. yüzyılın başlangıcından bu yana kent planlama süreci ve uygulamaları değişmekte, uygulanan politikalar kentler üzerinde geri dönülmez sonuçlar meydana getirmektedir. Planlama süreci ve inisiyatifleri yerelden merkeze kaydırılırken, merkezi idare planlama sürecinin her aşamasında sınırsız yetkisini kullanmaya devam etmekte, bütünsel bir yaklaşımdan uzak, parçacıl ve proje odaklı yeni bir planlama anlayışını ortaya çıkarmaktadır. Planlama disiplininin yarım asır öncesinin anlayışıyla kentsel sorunlarla mücadele edemeyeceği, sözü geçen değişim ve koşullara ayak uyduracak bir şekilde yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğu kaçınılmazdır. Bu nedenle planlama disiplinini bütün bileşenleriyle yeniden ele almak, kentlerin bugünü ve geleceğini tartışmak amacıyla başta şehir plancısı meslektaşlarımız olmak üzere, ilgili meslek mensuplarını kolokyumda bildiri sunmaya davet ediyoruz.

Kolokyuma bildiri ile katılımın yanı sıra, tema ile ilgili çalışmaları ve araştırmaları olan bilim insanları ile çeşitli kurum, platform ve derneğin çağrılı olarak katılımları da sağlanacaktır. Bildiri sunmak isteyenlerin, bildiri özetlerini 14 Temmuz 2014 tarihine kadar, aşağıda belirtilen iletişim adresine posta, faks ve tercihen elektronik posta yolu ile iletmeleri beklenmektedir.

Sunulacak bildirinin amaç, yöntem ve beklenen sonuçlarını içeren bir özeti şeklindeki (en fazla 1500 sözcük) bildiri özetleri Bilim Kurulu`na iletilecek, Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonuçları; 11 Ağustos 2014 tarihinde bildiri sahiplerine ulaştırılacaktır. Kolokyumda, sunumu Bilim Kurulu tarafından uygun bulunan bildirilerin, 03 Ekim 2014 tarihine kadar aşağıdaki iletişim adresine iletilmesi ve bildiri ile birlikte kısa bir özgeçmişin de ayrıca gönderilmesi beklenmektedir.

Bildiriler fotoğraf, harita, çizim vb. görsel malzeme içeriyorsa, metnin özgün biçimi yanında, salt metinden oluşan ve görsel malzemelerden oluşacak şekilde iki ayrı dosya halinde gönderilmelidir. Başvuruda bildiri sahibinin adı, soyadı, mesleği, akademik unvanı, çalıştığı kurum, görevi, adresi, telefon, faks, e-posta, bildiri başlığı ve bildiri metni hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar hakkında ayrıca bilgi verilmesi gerekmektedir.

  

8 KASIM DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 38. KOLOKYUMU

" KENTLERİN GELECEĞİ"

ÇAĞRI VE BİLDİRİ DUYURUSU

6-7-8 KASIM 2014, İSTANBUL

 Son yıllarda, kapitalizm belki de en uzun soluklu ve coğrafi açıdan en geniş sınırlara ulaşan krizlerinden birini yaşarken, biz kentliler ve kent mekânını kullananlar önemli bir değişimi deneyimliyoruz. Dünyanın farklı noktalarında eş zamanlı başlayan kitlesel protestolara, bu kez halkların yalnızca bireysel ve toplumsal haklarını savunmak için değil, aynı zamanda kentlerini savunmak için kent mekânlarını "işgal – occupy" ettiğine tanıklık ediyoruz. Bu değişim ortamında kentlerin siyasal, toplumsal, doğal, kültürel, ideolojik, etnik, cinsiyet ve sınıfsal farklılıklar açısından sakinlerinin var olma ve yaşam alanı potansiyelleri göz ardı edilmekte ve bu nedenlerle kentlerde daha fazla tartışma konusu gündemimize yerleşmektedir. Heterojen bir sosyo-ekonomik ve demografik yapı ile geniş coğrafyalara yayılan eşitlik, adalet, insanlık, doğa ve hoşgörü temelli bir "21.Yüzyıl Aydınlanması" sayılabilecek bu yeni tartışma ortamında yaşanabilir kentler ve mekânlar oluşturma talepleri artık tüm sosyal ve politik ölçeklerde dile getirilmektedir. Küresel/yerel piyasanın ihtiyaçları temelinde yapılandırılan devlet yapısı içinde kentsel mekânın, sermayenin ve kamu otoritelerinin pazarlayacağı mal konumu ön plana çıkarılmakta; özelleştirme, yerelleşme, serbestleşme, şeffaflık, verimlilik, performans vb. ithal ve liberal içerikli kavramlarla piyasa mekanizmalarına hızla entegre olarak etkinleşmektedir. Bunun yanı sıra günümüz teknolojisi ve altyapısıyla bilginin hızlı iletimi, bu tartışmaların yalnızca eş zamanlı dile getirilmesini değil aynı zamanda mekânların coğrafi açıdan yakınlaşmasını ve farklılıkların azalmasını da sağlamaktadır.

Ülkemizde özellikle 21. yüzyılın başlangıcından bu yana değişen kent planlama süreci ve uygulamaları, rant merkezli neo-liberal politikaların odağına yerleştirilen kentlerde, geri dönülmesi imkansız sonuçlar doğurmaktadır. Bu politikaların kentler üzerinden yarattığı ekonomik krizin yine kentler üzerinden aşılması yönündeki çabalar ne yazık ki ülkemiz kentlerinde inşaat sektörüne dayalı ve doğal kaynakların bütünlüğünü ve insan refahı için sunduğu yaşamsal katkıları hiçe sayan bir gelişmeye işaret etmektedir. Bununla birlikte planlama süreci ve inisiyatifleri yerelden merkeze kaydırılırken, merkezi idare planlama sürecinin her aşamasında sınırsız yetkisini kullanmaya devam etmekte, bütünsel bir yaklaşımdan uzak, parçacıl ve proje odaklı bir planlama anlayışını dayatmaktadır. Yeni planlama anlayışında biz kentlilere AVM`lerden, "rezidans"lardan, modern yaşamın olmazsa olmazı şeklinde tanıtımı yapılan doğa parçalarının da içinde yer aldığı kapalı konut yerleşimlerinden oluşan özel otoya bağımlı, izole yaşamlar sunulmaktadır.

Yeni yaşam alanı projeleriyle şekillendirilen kentlerimiz, kamu arazilerinin kontrolsüzce özelleştirmeye açılmasıyla üretilen, kapasiteleri önümüzdeki yüzyılda bile doldurulamayacak büyüklükte önerilen havaalanları, doğal alanlar ile ormanlar göz ardı edilerek projelendirilen ve trafik sorunlarına çözüm üretmeyen ulaşım bağlantıları gibi büyük projelerle gelişmek zorunda bırakılmaktadır. Diğer taraftan mülkiyet hakları güvence altında olmayan kentsel kamusal hizmetler bakımından dezavantajlı olan konut kullanıcıları, dönüşüm ve yenileme projeleriyle kentin merkezinden çeperine yer değiştirmeye zorlanmaktadırlar. Özellikle merkezi yönetimin ve sermaye gruplarının kentlerde önerdikleri ekonomik büyüme öncelikli ve sermaye odaklı bu kent "ütopya"ları, kentlerde yaşayan dar gelirli, ötekileştirilmiş, özgür düşünce yapısına sahip ama sistemin tutsağı haline gelmiş demokratik, adil ve yaşanabilir kentlerde yaşama hakkını talep eden kentlilerin "distopya"ları haline gelmiştir. Bu yeni tartışma ortamı, insanı yok sayan ve kentliyi salt tüketici konumuna indirgeyen kent yönetimi anlayışını dönüştürme ve kentlerin geleceğini yeniden kurgulama/ düşünme zorunluluğunu da işaret etmektedir.

Günümüzde yeni üretim teknolojileri, hızlı ulaşım ve iletişim olanakları ve araçları, kentlerin hızla değişen süreçlere adaptasyonu gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda planlama disiplininin yarım asır öncesinin anlayışıyla kentsel sorunlarla mücadele edemeyeceği ve sözü geçen değişim ve koşullara ayak uyduracak bir şekilde yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğu kabul edilmelidir. Bu nedenle planlama disiplini, disiplinler arası bir yaklaşımla kendi tanımını sorgulamalı ve araçlarını yeniden tanımlamalıdır. Bu bağlamda doğal varlıkların/ekosistemlerin tahribatının önüne geçilmesi; enerji ve su kaynakları sorunlarının çözülmesi; ekonomik büyüme taleplerinin ve sermayenin kentlerde birikiminin doğurduğu sosyo-mekansal eşitsizliklerin önüne geçilmesi; kent hakkı taleplerinin planlama sürecine dahil edilmesi; kentlilerin yönetimde söz sahibi olması ve temsiliyeti; şeffaf kentsel yönetim politikalarının izlenmesi; kentsel altyapı, konut ve arazi kullanımı politikalarının eşitlikçi bir yaklaşımla ele alınması gibi konular; planlama mesleğinin ve ilgili diğer disiplinlerin önemli mücadele alanlarını oluşturmalıdır. Bütün bunların ışığında, kentlerin geleceğini ve belki de en önemlisi geleceğin "ne zaman" geleceğini düşünmek ve uzun erimli hedefler geliştirmek akılcı bir başlangıç olacaktır.

Kentsel/kırsal mekanı ve planlamayı bütün bileşenleriyle yeniden düşünmek, kentlerin bugününü ve geleceğini kurgulamak ve tartışmak amacıyla; bu yıl 38.si gerçekleşecek Dünya Şehircilik Günü Kolokyumunun konusu, "Kentlerin Geleceği" olarak belirlenmiştir. 6-7-8 Kasım 2014 tarihlerinde, İstanbul`da, İstanbul Teknik Üniversitesi`nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kolokyumda aşağıda belirtilen başlıklar altında bildiri sunumları beklenmektedir:

 

• Kentlerin geleceğinde planlamayı kurgulamak; ütopyalar ve distopyalar,

• Kent hakkı, kentsel muhalefet, toplumsal adalet,

• Kent yönetimi, temsiliyet ve hesap verilebilirlik,

• Planlamanın fiziksel, çevresel, sosyal yönleri ile hukuku,

• Planlamada eşgüdüm, izleme ve denetleme,

• Kent kimliği ve kamusal alanının geleceği,

• Kent ekonomisi, ekonomik değer ve kentsel mekânın geleceği,

• Doğal ve kültürel kaynakların korunması,

• İklim değişikliği ve kentlerin yapısal, doğal ve sosyo-ekonomik çevrelerinin geleceği,

• Kentsel dayanıklılık,

• Altyapı ve ulaşım sistemleri.

 

 

Kolokyum Takvimi:

Kolokyuma bildiri özeti gönderme için son tarih

14 Temmuz 2014*

Kolokyum bildirilerinin değerlendirilmesi ve kabul bildirimi

11 Ağustos 2014*

Bildirilerin tam metinlerinin teslimi

03 Ekim 2014*

38. DŞG KOLOKYUMU (İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ – İSTANBUL)

6-7-8 KASIM 2014

* Kolokyum takviminde olası tarih değişikliklerini ve kolokyuma ait gelişmeleri Odamız web sayfasından takip edebilirsiniz.

 

NOT: Ekte kolokyum çağrı ve bildiri duyuru metni, bilim kurulu ve yürütme kurulu ile kolokyum afişi yer almaktadır.

 

ETKİNLİK SEKRETERYASI:

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi

Cihannüma Mah. Akdoğan Sok.

No: 30 Daire: 6-7 Başar Apt. Beşiktaş – İstanbul

Tel: 0212 275 43 67

Faks: 0212 272 91 19

E-posta: spoistanbul@spo.org.tr

Web: www.spoist.org

 

 

DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 38. KOLOKYUMU BİLİM KURULU

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Prof. Dr. Mehmet ÇUBUK

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Prof. Dr. Emel GÖKSU

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Prof. Dr. Baykan GÜNAY

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Doç. Dr. Osman BALABAN

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Doç. Dr. Mustafa Kemal BAYIRBAĞ

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Doç. Dr. Asuman TÜRKÜN

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Yrd. Doç. Dr. Pelin Pınar ÖZDEN

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Yrd. Doç. Dr. Fikret ZORLU

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Mehmet OCAKÇI

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Gülden ERKUT

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Nuran Zeren GÜLERSOY

Dokuz Eylül Üniversitesi

Doç. Dr. Ebru ÇUBUKÇU

Erciyes Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Methiye Gül ÇÖTELİ

Gazi Üniversitesi

Doç. Dr. Çiğdem VAROL ÖZDEN

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Doç. Dr. Adile ARSLAN AVAR

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Ersin TÜRK

Mersin Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. Yasemin S. LEVENT

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Prof. Dr. Gülşen ÖZAYDIN

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Melih ERSOY

Selçuk Üniversitesi

Doç. Dr. Ümmügülsüm TER

Yıldız Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Hüseyin CENGİZ

 

 

DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ 38. KOLOKYUMU YÜRÜTME KURULU

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Gürkan AKGÜN

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Bilge Nur BEKTAŞ

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Hüseyin G. ÇANKAYA

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Ayşe IŞIK EZER

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Sultan KARASÜLEYMANOĞLU

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Ceren Gamze YAŞAR

TMMOB Şehir Plancıları Odası

Nehir YÜKSEL

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Akif Burak ATLAR

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Tuba İnal ÇEKİÇ

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Kumru ÇILGIN

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Nuray ÇOLAK

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Tayfun KAHRAMAN

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Oktay KARGÜL

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Erhan KURTARIR

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Ece ÖZDEN PAK

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Ceyda SUNGUR

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Sezi TOPRAKÇI

TMMOB ŞPO İstanbul Şubesi

Ayşe YIKICI

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Handan TÜRKOĞLU

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Ferhan GEZİCİ KORTEN

İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Azime TEZER

İstanbul Teknik Üniversitesi

Doç. Dr. Özhan ERTEKİN

İstanbul Teknik Üniversitesi

Doç. Dr. T. Kerem KORAMAZ

İstanbul Teknik Üniversitesi

Doç. Dr. Burçin YAZGI

İstanbul Teknik Üniversitesi

Araş. Gör. Dr. Eda BEYAZIT

İstanbul Teknik Üniversitesi

Araş. Gör. Meriç DEMİR

İstanbul Teknik Üniversitesi

Araş. Gör. Nail Gökhan KARABULUT

İstanbul Teknik Üniversitesi

Araş. Gör. Gökçer OKUMUŞ

 

TMMOB
Şehir Plancıları Odası

Çerez Politikası & Gizlilik Sözleşmesi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için amaçlarla sınırlı ve gizliliğe uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Çerezleri nasıl kullandığımızı incelemek ve çerezleri nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz

kişisel verilerinizin Odamız tarafından işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere KVKK sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

"/>