TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ
ANA SAYFA BİZE ULAŞIN BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI

19 AĞUSTOS 2018 PAZAR  

HAKKIMIZDA MEVZUAT YAYINLAR KOMİSYONLAR TUPOB KOLOKYUM
ADANA  ANKARA  ANTALYA  BURSA  DİYARBAKIR  İSTANBUL  İZMİR  KAYSERİ  KONYA  MUĞLA  SAMSUN  TRABZON
SPOBİS ÜYE GİRİŞİ SPOBİS PERSONEL GİRİŞİ

İZMİR ŞUBE 

nk_08.gif, 836B ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 
 
 
b_haber_bulteni.gif, 3,9kB
b_haber_bulteni.gif, 3,9kB
b_haber_bulteni.gif, 3,9kB

      MODÜL#8 KENTİN GIDA KRİZİ: TARIMSAL YAPIDA DÖNÜŞÜM, KIR-KENT MÜŞTEREKLERİ

GÜNDEM

Yayına Giriş Tarihi: 07.05.2018
Güncellenme Zamanı: 07.05.2018 14:47:54
Yayınlayan Birim: İZMİR

 

Güncellenme Zamanı: 07.05.2018 14:21:32

MODÜL#8 KENTİN GIDA KRİZİ: TARIMSAL YAPIDA DÖNÜŞÜM, KIR-KENT MÜŞTEREKLERİ

Modül Yürütücüleri: Emel Karakaya, Caner Murat Doğançayır

Modülün Konusu:

Tükettiğimiz gıdanın nereden geldiğini, hangi koşullarda üretildiğini, kimin hangi diyete tabi olması gerektiğini, hangi ürünün hangi sertifika ile üretildiğini, yerli tohum meselesini... bu şekliyle ve bugün konuştuğumuz kadar hiç konuşmamıştık. Tarımsal üretim ve tarım endüstrisi de, tüketim ve dağıtım mekanizmaları da artık yerel ve bölgesel nüfusların, ülkelerin yurttaşlarının, hatta dünya halklarının değil küresel piyasaların ihtiyaçları üzerinden şekilleniyor. Tarladan sofraya tüm bir üretim ve tüketim coğrafyasında bu sürecin esas muhatapları olan kent ve kır sakinlerinin tayin hakları tamamen ellerinden alınıp piyasanın talepleri ile karşı karşıya bırakılıyorlar. Yani gıdamız metalaşıyor. Neoliberal politikalarla ve ulus ötesi organizasyonlar eliyle yeniden yapılandırılan bir tarımsal üretim sistemi, finansallaşan bir tarımsal gıda sistemi ve el değiştiren üretim araçları ile karşı karşıyayız. 1970`li yılların sonlarına doğru başlamış ve 1980`li yıllarda şiddetlenmiş olan tarımın yapısal dönüşümü, kırsal alanda yaşamını sürdüren köylüleri ve hatta bir olgu olarak köylülüğü sistematik olarak tarımın ve kırın dışına iten politikalar üretti. Diğer yandan besleyici, sağlıklı, kültürel kabullere ve tüketici kabullerine uygun, erişilebilir ve elverişli gıda hakkı özellikle kentlerde giderek bir insan hakkı olmaktan uzaklaşıp, bir "bilinçli" tüketici meselesine kadar daraldı ve bir ayrıcalığa dönüştü. Peki bu eğilim tersine çevrilebilir mi? Bunda mekânsal stratejilerin yeri ne olabilir? Kent-kır, üretim-tüketim örgütlenmesini nasıl ve hangi koşullarda kurabiliriz? Bu modülde amacımız tarımsal gıda sistemindeki dönüşümü ve bir hak olarak gıda sorununu; gıda egemenliği, gıda adaleti, gıda demokrasisi gibi kavramlar çerçevesinde tartışarak Türkiye`de ve dünyada ortaya çıkmış olan üretici-tüketici müştereklerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda planlama alanının nispeten görünmez tartışmalarından olan kentsel gıda planlaması ve politikaları içindeki kentsel tarımdan gıdaya erişime, yerel gıda sistemlerinden kentsel gıda konseyleri ve alternatif gıda ağlarına çeşitli pratikleri tartışacağız.

NE ZAMAN VE NEREDE: 12 Mayıs 2018 Cumartesi, 12.30-16.30 saatleri arasında, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi`nde.

SONBAŞVURU: 10 Mayıs 2018 Perşembe Saat 17.00`a kadar başvuru formunu doldurarak spoizmir@spo.org.tr adresine e-posta olarak gönderiniz.

Başvuru formuna http://goo.gl/aWvef9linkinden ulaşabilirsiniz.

Daha önce herhangi bir modüle katılmış olanların başvuru formuna sadece isim-soyisim ve iletişim bilgilerini girmeleri yeterlidir.

Okunma Sayısı: 66

Tüm Şube Gündem
Tüm Gündem

 
Copyright © 2007-2018
TMMOB Şehir Plancıları Odası

 
ATATÜRK BULVARI BULVAR APT. 219/ 7 ÇANKAYA/ANKARA
TEL: (+90) 312 418 30 75   FAKS:(+90) 312 417 90 55
e-POSTA: spo@spo.org.tr

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.

ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME

Hesap No'larımız:
POSTA ÇEKİ = 107581
İŞ BANKASI =TR 150 00 64 00 000 142 990 496 497
VAKIFBANK =TR 230 00 150 01 58 00 184 530 2308
GARANTİ BANKASI =TR 33 000 62 000 52 80 000 62 99 383

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.