12 Kasım 1999, 23 Kasım 2022, Aradan Geçen 23 Yıl
Depremlerin Afete Dönüşmemesi İçin Kentlerde Etkin Çözümler Üretilmeli, Gerekli Önlemler Alınmalıdır!
Hızlı ve kontrolsüz büyüyen kentlerimizin çeşitli afet risklerine özellikle de deprem risklerine karşı dirençliliği oldukça düşüktür.
Geçtiğimiz günlerde TBMM`ye sunulan "İmar Affı" teklifinin kentsel ve toplumsal hayatımızda; fiziki, sosyal ve ahlaki açıdan yıkım yaratacağını belirtmiştik.
Geçen bu sürede içinde Türkiye‘nin başta deprem olmak üzere afetler ülkesi olduğu gerçeğinin değişmediği, afetlere çanak tutan yapılaşma ve rant odaklı uygulamalardan vazgeçilmediği; bunların sonucu olarak Marmara, Düzce, Elazığ, Van ve İzmir depremleri ile İstanbul, Ankara ve Karadeniz`de yaşanan seller sonucu yurttaşlarımızın yaşamlarını yitirdiği, ülke kaynaklarının boşa harcandığını belirtmiştik.
Ve bugün 23 sene sonra yine bir Kasım ayında Düzce`de yıkıcı etkileri olan ikinci bir deprem meydana geldi.
Depremin ortaya çıkmasını engellemek mümkün değildir. Afet yönetimine ilişkin çok boyutlu sorunların kentsel politikalar ve planlama mevzuatı ile bir arada düşünülmesi, imar afları ve çarpık yapılaşmalar yerine riskleri azaltan etkin mekansal planlar ile çözülmesi mümkündür.
Şehir Plancıları Odası olarak Düzce ve çevre illerde depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralılar için acil şifalar diliyoruz. Sağlıklı, güvenli ve dirençli kentlere ulaşmak için yapılacak tüm çalışmalarda desteğimizi her zaman olduğu gibi bugün de esirgemeyeceğimizi ifade eder; akılcı dönüşüm projelerini hayata geçirmek için hala çok geç olmadığını kamuoyuna saygılarımızla sunarız.
TMMOB Şehir Plancıları Odası